Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Κοπελλούι or no κοπελλούι;

Τέσσερα περιστατικά με κοινό θέμα: να κάμεις ή να μεν κάμεις κοπελλούι;

1. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ρ.Ντατί, όταν γέννησε πριν λίγο καιρό, αρνήθηκε να κάνει χρήση της μητρικής άδειας και μετά από 5 μέρες (!!)επέστρεψε στα καθήκοντά της. Σημειωτέον ότι η άδεια μητρότητας είναι εκεί 12 βδομάδες. Οι Γαλλίδες ξεσηκώθηκαν, ότι στην ουσία με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζει την αξία της μητρότητας. Μάλλον συμφωνώ, εξάλλου τόσοι και τόσοι αγώνες γίνονται για να μπορούν οι γυναίκες να είναι και μανάδες και εργαζόμενες, δεν μπορούσε η αθεόφοβη να κάτσει λίγο ακόμη, έστω για τα προσχήματα; Είναι και single, άρα άφησε το παιδί με την Φιλιππινέζα, όχι με τον σύντροφό της, κάτι που εμένα θα με έβρισκε σύμφωνη.

2. Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Κ.Τσακόν, εγκαταστάθηκε στον τελευταίο όροφο του υπουργείου και κάπου κάπου ανεβαίνει για να θηλάσει το παιδί της. ΟΚ, το δέχομαι. Καλά κάνει, καλό παράδειγμα είναι ότι μπορείς να έχεις ευέλικτο εργασιακό πρόγραμμα, αν και αμφιβάλλω ότι ο διευθυντής μου θα έβλεπε με καλό μάτι το να χτίσω πουπάνω που το γραφείο... Το σημαντικό βέβαια είναι ότι η κ.Τσακόν είχε και την ευχέρεια από τον ισπανικό νόμο να μοιραστεί τους 4 μήνες άδεια μητρότητας με τον πατέρα του παιδιου.

3. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο γυροφέρνει τον τετράχρονο γιο του σε σημαντικές συναντήσεις με αξιωματούχους , π.χ. πρόσφατα σε συνάντηση με τον πρόεδρο Σαρκισιάν της Αρμενίας, τον αγνοούσε, παίζοντας με τον μικρό. Φυσικά όλοι είναι δυσαρεστημένοι.

4.Στην Κύπρο οι γυναίκες δικαιούνται 18 βδομάδες άδεια μητρότητας. Και οι δυο γονείς δικαιούνται γονική άδεια ΑΝΕΥ απολαβών και μόλις τώρα οι ιθύνοντες σκέφτονται η γονική άδεια να θεωρείται ως άδεια απουσίας χωρίς απολαβές, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ώστε να υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία. Κανείς όμως δεν διευκρίνισε αν θα πρέπει να καταβάλλει ο γονιός το 25% των απολαβών που θα έπαιρνε για να θεωρείται υπηρεσία, αφού έτσι προνοεί ο νόμος για την άδεια για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ερώτημα:
1. Μπορείς να είσαι γονιός και να είσαι και σωστός επαγγελματίας;
2. Το να δίνεις προτεραιότητα στον γονεϊκό ρόλο, έστω για τους λίγους μήνες αφού γεννηθεί το παιδί, σε κάνει χειρότερο επαγγελματία;
3. Πότε θα αφήσουν τους πατεράδες να έχουν πιο ενεργό ρόλο, δίνοντάς τους άδεια πατρότητας με απολαβές; Και δεν εννοώ για να κουλιαντιρίζουν τα βρέφη στα meetings, όπως τον ανωτέρω κύριο.

3 σχόλια:

Chrys είπε...

Οι δικές μου απαντήσεις:
1. Μπορείς να είσαι σωστός γονιός και σωστός επαγγελματίας. Απλά χρειάζεται προγραμματισμός και οργάνωση.
2. Δεν χρειάζεται να δώσεις προτεραιότητα σε ένα από τα δύο. Ίσως να εξαιρούνται οι περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών που δεν μπορούν να δώσουν άδεια στον εαυτό τους.
3. Όταν οι επιστήμονες εφεύρουν το πατρικό γάλα!

ρίτσα είπε...

18 bdomades ennoeis στην κύπρο

ενδιαφέρον ποστ

axairefti είπε...

Ρίτσα σε ευχαριστώ. :)
Διόρθωσα το λάθος, δημιουργήθηκε από κεκτημένη ταχύτητα και ταπηρωκρανίωση.


Chrys
Στο σχόλιό σου αρ.3:
Ξέρω πολλούς άνδρες (πολλοί φίλοι τώρα στην ηλικία που γίνονται γονείς) οι οποίοι πολύ θα το ήθελαν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους. Ειδικά εκείνες τις πρώτες δύσκολες βδομάδες που το παιδί ξυπνάει συνεχώς και η μητέρα μπορεί να είναι πολύ κουρασμένη. Αναφορικά με το γάλα, από ό,τι ξέρω μπορούν να το έχουν σε μπουκαλάκια και να το δίνουν στο παιδί. Επίσης δυστυχώς, για διάφορους λόγους, δεν θηλάζουν όλες οι κοπέλες. Τρίτο, η πατρική άδεια θα μπορούσε να ληφθεί και μετά τη λήξη της μητρικής. Αντί το παιδί να πάει σε σταθμό ή να μείνει με τη γιαγιά (καμιά φορά δεν ξέρεις και ποιο είναι το χειρότερο, χε, χε) θα μπορούσε να μείνει με τον πατέρα. Δεν νομίζω να τίθεται θέμα προκαθορισμένων ρόλων, απλώς ο καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφέρει στο παιδί.